Gelukkiger en positiever in het leven staan met een app? Het kan! Door een mental health app te downloaden op je smartphone of tablet, bescherm je je gezondheid en verbeter je je welzijn. Ontdek onze favorieten en word mentaal sterker.
Waarvoor dient een mental health app?
Piekeren en negatief denken doen we allemaal wel (eens). En misschien nog wel meer sinds de coronacrisis en de daaropvolgende pandemische uitputting[1]. Toch is er een bewezen verband tussen mentale en fysieke gezondheid. Een studie die halverwege de jaren zeventig door Harvard werd opgestart, bewees het: "Good genes are nice, but joy is better".
Om al lachend en gezond door het leven te blijven gaan, kun je een mental health app gebruiken. Met een app die je persoonlijke ontwikkeling stimuleert of een dankbaarheidsdagboek verbeter je preventief je mentaal welzijn.
Enkele cijfers over het mentaal welzijn van de Belgen[2]:
|
Ten Percent Happier: meditatie als sleutel tot geluk
Is meditatie het geheim voor geluk? Het zou kunnen! Het is bewezen dat deze eeuwenoude techniek het mentaal welzijn bevordert[3], op voorwaarde dat je het doet zoals het moet.
De app Ten Percent Happier is hierop gebaseerd. Stress, slaap, levenslust: de app werkt op alle niveaus zodat je je elke dag een beetje gelukkiger voelt.
Hoe werkt het? Kies een sessie en krijg zo toegang tot een inleidende les met een professional, gevolgd door een begeleide meditatie. Heb je weinig tijd? Dan zijn er ook inspirerende verhalen om meer mindful te worden.
Pluspunt: de cursussen, die gegeven worden door internationaal erkende deskundigen op het vlak van oosterse en westerse meditatie, bieden verschillende benaderingen van meditatie.
Minpunt: met een kostprijs van € 109,99 per jaar is een premiumabonnement niet echt goedkoop.
Happify: activiteiten en games om je mentaal welzijn te verbeteren
Negatieve of automatische gedachten... Piekeren is een echte bedreiging voor je mentale gezondheid. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat het vaak als een voorloper van depressie beschouwd kan worden[4]. Het hangt vaak samen met posttraumatische stress, maar je kan er wel iets aan doen. Happify is een gebruiksvriendelijke mental health app die je goede vibes bezorgt.
Hoe werkt het? Als je je gestrest of down voelt, open dan de app en kies een van de 60 beschikbare programma's, afhankelijk van hoe je je op dat moment voelt. Na verloop van tijd kun je ook je “geluksscore” monitoren.
Pluspunt: deze app voor persoonlijke ontwikkeling onderscheidt zich door zijn breed aanbod aan activiteiten. Zo zijn er onder andere spelletjes, wat zelfs de meest sceptische gebruikers zal aanspreken.
Minpunt: paradoxaal genoeg kunnen de pop-up advertenties op de gratis versie van de app je gemoedsrust snel verstoren.
Happyfeed: het dankbaarheidsdagboek
Het lijkt misschien nogal saai om elke dag op te sommen waar je dankbaar voor bent. Maar toch: deze eenvoudige oefening zou angst helpen verminderen en voor een grotere levenstevredenheid zorgen[5].
Dat is waar een dankbaarheidsdagboek om draait. Het is het stokpaardje van de positieve psychologie en is met Happyfeed nu beschikbaar in app-vorm om geluk te vinden in de kleine, dagelijkse dingen.
Hoe werkt het? Noteer dagelijks in je dagboek de gebeurtenissen die je dag hebben opgefleurd. Voeg foto's, emoji's of locaties toe. Bekijk regelmatig je historiek om te leren hoe je het meeste kunt halen uit vluchtige geluksmomenten.
Pluspunt: deel je dagboek met je gezin, vrienden, partner, … en spread the happiness!
Minpunt: deze app is helaas beperkt tot drie gebeurtenissen per dag.
DKV, partner van jouw gezondheidOnze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je gemoedsrust geven, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Dat is de betekenis die wij aan preventie geven: voor jezelf zorgen betekent je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk behouden. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat. |
[4] Ehlers A, Clark DM. A cognitive model of posttraumatic stress disorder. Behav Res Ther. 2000;38(4):319-345.