DKV-agent Kempen Intermédiaire en assurances Agent lié Kevin Van Gansen | +32 (0)486/504103

Blog

Seizoensallergieën: je hooikoorts behandelen

We zitten midden in de piek van seizoensgebonden allergieën. Gelukkig bestaan er doeltreffende oplossingen. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen en kies voor financiële gemoedsrust met een verzekering ambulante kosten. Zo kun je de impact beperken en van het mooie seizoen genieten!


Wat zijn seizoensallergieën?

Zoals alle allergieën zijn seizoensgebonden allergieën een overactieve reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf die normaal onschadelijk zijn: de zogenaamde allergenen. Het is meestal de gecombineerde werking van verschillende van deze allergenen die de allergische aanval uitlokt.

In dit geval zijn de triggers pollen die in de lucht worden verspreid door planten (bomen, grassen, (on)kruiden). Dit verklaart het bijzondere karakter van seizoensgebonden rhinitis, ook gekend als "hooikoorts": deze komt alleen voor in bepaalde periodes van het jaar, wanneer de bloeiperiode in volle gang is. De meest risicovolle periode loopt van februari tot september, naargelang de streek.

Wat betekent dit in de praktijk? Stuifmeel dat in contact komt met slijmvliezen en een overgevoelig immuunsysteem veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het ongemak is zo groot dat veel mensen hiervoor behandeld moeten worden. De meest voorkomende symptomen[1] zijn:

  • een verstopte, jeukende of loopneus;
  • niesbuien;
  • Rode, tranende of branderige ogen (conjunctivitis);
  • een geïrriteerd gevoel in de keel;
  • gezwollen ogen, lippen of keel (mogelijk astma).


Seizoensallergieën: enkele Belgische cijfers

Als een van je ouders allergisch is, heb je een groot risico om zelf een allergie te ontwikkelen. Dit is wat we "genetische aanleg" of "atopie" noemen. Het is dus niet onlogisch dat het aantal allergische personen toeneemt, vooral in België.

  • 1 Belg op 10[2] lijdt aan een allergie voor stuifmeel van betulaceae. Deze familie van bomen en struiken omvat hazelaars, haagbeuken, berken, hopbeuken en elzen.
  • Bijna 1 op 5 Belgen[3] is gevoelig voor graspollen (granen, bamboe, gras, enz.).

In totaal heeft 30% van de volwassenen last van seizoensgebonden allergieën[4]. Kinderen worden niet gespaard, aangezien 1 op de 5 ouder dan 9 jaar wordt getroffen[5]. De toekomst is niet erg optimistisch: wetenschappers schatten dat de helft van de Europese bevolking tegen 2025 aan hooikoorts zou kunnen lijden. Vandaar het belang van je hierop voor te bereiden en een aangepaste gezondheidsverzekering te kiezen, met een goede dekking van de ambulante kosten voor de terugbetaling van consultaties en geneesmiddelen tegen allergieën.


Pollen en allergenen: een regelmatige controle is een must!

Wanneer het op seizoensgebonden allergieën aankomt, zijn geen twee jaren gelijk. Het ene jaar zijn de symptomen heel sterk, terwijl je het andere jaar misschien nergens last van hebt. Er spelen veel factoren mee[6]:

  • De intensiteit van het pollenseizoen: de hoeveelheid uitgestoten stuifmeelkorrels varieert in de loop van de maanden en jaren en naargelang de regio. Ook werkt de opwarming van de aarde de seizoensgebonden allergieën in de hand: aangezien het warmer wordt, duurt het pollenseizoen langer.
  • Luchtverontreiniging: het is bewezen dat de uitstoot van verontreinigende stoffen één van de factoren is die hooikoorts verergert. Sommige stoffen versterken de irritatie van de slijmvliezen en verhogen bijgevolg de gevoeligheid van het immuunsysteem. Anderen hechten zich aan de stuifmeelkorrels en maken ze nog meer allergeen.
  • Weersomstandigheden: regen heeft het voordeel dat de pollen uit de lucht neerslaan, wat de symptomen aanzienlijk verbetert. Omgekeerd zorgen wind en zon vaak voor pieken. 

Goed om te weten: heb jij last van hooikoorts? België heeft een aërobiologisch surveillance netwerk opgezet dat je kunt raadplegen op www.airallergy.be en via de bijbehorende Android- en iOS-app. Je vindt er nuttige realtime informatie om je te helpen je uitstapjes te plannen.


Hooikoorts? Neem je voorzorgen

Naast een behandeling, zijn er enkele heel eenvoudige maatregelen[7] die ervoor kunnen zorgen dat je symptomen beperkt blijven.

  • Als je met de auto reist, zorg er dan voor dat de ramen gesloten zijn;
  • Vermijd wandelingen en andere sportactiviteiten in openlucht, vooral ’s ochtends;
  • Draag indien nodig een (zonne)bril en mondmasker;
  • Kleed je om en was je haar telkens als je buiten bent geweest;
  • Laat je was binnen drogen;
  • Gebruik altijd wegwerpzakdoekjes;
  • Zorg voor een goede neushygiëne met een isotone zeewaterspray.


Welke behandelingen bestaan er?

Hoewel ze voor heel wat ongemakken kunnen zorgen, zijn seizoensgebonden allergieën meestal niet ernstig en moet je er niet voor gehospitaliseerd worden. Vermoed je dat je allergisch bent en wil je van je klachten af? Raadpleeg zo snel mogelijk een huisarts of een allergoloog. Na een onderzoek en eventueel een huidtest (priktest) zal hij een passende behandeling voorschrijven.

  • Antihistaminica: remmen de productie van histamine af, het molecuul dat de symptomen veroorzaakt;
  • Corticosteroïden (ontstekingsremmers): familie van de cortisone, een hormoon dat ontstekingsremmend werkt. Zo’n behandeling is niet niks, en is dan ook enkel voor ernstige seizoensgebonden allergieën die moeilijk te verlichten zijn.

Alternatieve geneeskunde zoals homeopathie en acupunctuur wordt ook gebruikt bij de behandeling van bepaalde seizoensgebonden allergieën, met name bij voorbijgaande allergische rhinitis.


Gezondheidsverzekering en seizoensallergieën: wees voorbereid en kies voor een verzekering ambulante kosten!

Wist je dat niet alle behandelingen tegen hooikoorts door de wettelijke ziekteverzekering worden gedekt? Dit is bijvoorbeeld het geval met de alternatieve geneeskunde, die nochtans heel populair is. Goed nieuws: met de uitgebreide dekking van onze verzekering ambulante kosten hoef je je hierover geen zorgen te maken!  

Naast de vergoeding van je klassieke geneesmiddelen uit de conventionele geneeskunde, betalen wij immers ook 80% van de kosten van je homeopathische of complementaire geneesmiddelen terug. Hierdoor ben je dus veel vrijer in de keuze van je behandeling.

Kom meer te weten over onze verzekering ambulante kosten en geniet van aantrekkelijkere terugbetalingen voor medische kosten die voortvloeien uit je seizoensgebonden allergie. Weet je niet welke verzekering je moet kiezen? Met DKV InsureMe beantwoord je 6 vragen en vind je de verzekering die het beste bij je behoeften past.

 

Dit betreft reclame in de zin van het Koninklijk Besluit van 25 april 2014 betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten : tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie, zorgverzekering en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman.as of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.