18 okt 2023

Hoeveel krijg je terugbetaald als je naar een cardioloog gaat?

Van preventieve controles tot de behandeling van een ziekte: een cardioloog raadplegen is geen overbodige luxe. Hoe kun je deze kosten beperken?  

Het hart is een spier die verzorgd moet worden, onder andere door lichaamsbeweging, gezonde voeding en het vermijden van stress. Maar in geval van problemen betekent goed voor je hart zorgen ook dat je je tot een cardioloog moet wenden. Deze specialist kan hart- en vaatziekten voorkomen, vaststellen en behandelen.

Cardiologie, een ambulante zorg

Een groot deel van de cardiologische zorg valt in de categorie "ambulante zorg", d.w.z. behandelingen waarvoor geen ziekenhuisopname nodig is. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor logopedie en kinesitherapie, die in een praktijk worden gegeven. Deze behandelingen zijn daarom niet minder duur en het is dan ook een goed idee om een verzekering ambulante zorgen af te sluiten om van een zo volledig mogelijke medische dekking te genieten.

Wanneer moet je naar een cardioloog?

Het hart is een orgaan dat zowel krachtig als kwetsbaar is, en het kan veel gebreken hebben. Er zijn dus tal van redenen om een cardioloog te raadplegen, maar vooral in volgende gevallen is het aanbevolen:

  • Als je symptomen van hart- en vaatziekten vertoont: ademnood, onverklaarbare vermoeidheid, hartritmestoornissen, pijn op de borst, hoge bloeddruk, hartkloppingen[1], enz.
  • Als je een hartaandoening hebt zoals hartfalen, vernauwing van de kransslagaders, pericarditis (ontsteking van het hartzakje), endocarditis (ontsteking van de binnenwand van het hart), veneuze trombose, enz.
  • Bij hartproblemen zoals een hartinfarct.

De cardioloog speelt ook een belangrijke preventieve rol: het is aanbevolen dat mensen die risico lopen regelmatig bij een cardioloog langsgaan. Dit is het geval als hartaandoeningen in de familie zitten, als je aan diabetes lijdt, rookt, overgewicht of een hoge bloeddruk hebt. Leeftijd is ook een belangrijke factor: vanaf je 35e is het aangeraden om je te laten controleren door een cardioloog[2] .

Heb ik een voorschrift nodig om naar een cardioloog te gaan?

In België is het niet verplicht om een voorschrift te hebben om naar de cardioloog te gaan, maar het is wel aangeraden. Daar zijn twee redenen voor: je huisarts is je eerste aanspreekpunt als het gaat om je gezondheid[3], en kent je behoeften en je medisch dossier. Bovendien zal je consultatie bij een specialist je minder kosten als die door je huisarts wordt voorgeschreven[4], omdat de sociale zekerheid dan voor een groter deel tussenkomt. Je geniet dus van een betere terugbetaling van je bezoek aan de cardioloog.

Hart- en vaatziekten treffen vooral vrouwen

Hart- en vaatziekten zijn de 1e doodsoorzaak bij vrouwen. Op dezelfde leeftijd hebben vrouwen meer cardiovasculaire risicofactoren dan mannen[5]. In België is 31% van de sterfgevallen bij vrouwen te wijten aan hart- en vaatziekten[6].

  • Hoe komt dit?

Hoewel het hart bij mannen en vrouwen op dezelfde manier functioneert, is het hart van vrouwen anatomisch kleiner. Hun slagaders zijn dunner en raken makkelijker verstopt[7]. Doorgaans heeft oestrogeen bij vrouwen een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Maar een meer zittende levensstijl, overgewicht, stress, hoge bloeddruk en cholesterol, diabetes en roken beperken dit beschermende effect. Het is zelfs zo dat in de afgelopen 15 jaar drie keer zoveel vrouwen onder de 50 jaar een hartaanval hebben gehad[8].

Wist je dat? "Bij vrouwen ouder dan 35 is de kans op een hartaanval 30 keer groter door de combinatie van anticonceptie met synthetisch oestrogeen (pil, huidpleister, vaginale ring, enz.) en roken", zegt de Belgische Cardiologische Liga.

Als vrouw is het dus heel belangrijk om goed voor je hart te zorgen en een afspraak te maken met een cardioloog als je klachten hebt of risico loopt.

Hart- en vaatziekten voorkomen

Met deze 5 belangrijke adviezen voor een gezond hart kun je hart- en vaatziekten voorkomen:

  1. Bepaal je risicofactoren. Ben je ouder dan 50? Zitten hartaandoeningen in de familie? Raadpleeg zeker een cardioloog voor een controle. Indien nodig kan hij of zij je advies geven over behandelingen of stappen die je moet ondernemen om voor je hart te zorgen.
  2. Beweeg meer. Sporten heeft talloze voordelen voor het hart: het verlaagt de bloeddruk, verbetert de prestaties van de hartspier, helpt de vorming van bloedklonters voorkomen, vermindert het risico op diabetes type 2, enz. De belangrijkste sporten die worden aanbevolen voor het hart zijn zwemmen, wandelen, joggen en fietsen, allemaal cardiosporten die ons hart- en ademhalingssysteem verbeteren[9]
  3. Stop met roken. Roken heeft talloze schadelijke effecten op ons hart. Het bevordert de vorming van bloedstolsels en daarmee het ontstaan van hartaanvallen, flebitis of beroertes, het veroorzaakt ademnood en daarmee schade aan de hartspieren, het verlaagt het niveau van goede cholesterol, enz. Zelfs sporadisch roken verhoogt het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
  4. Eet gezond. Dat wil zeggen: eet vijf porties fruit en groenten per dag, vermijd te zoute voedingsmiddelen, verzadigde vetten en kant-en-klaarmaaltijden. De favoriete voedingsmiddelen van ons hart? Bramen, frambozen, makreel, amandelen, noten, kikkererwten, volkoren granen, olijfolie, enz. Zoveel producten die je kunnen inspireren om elke dag gezond te koken.
  5. Slaap voldoende en vermijd stress. Da’s natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan... Maar stress is, na roken en cholesterol[10], een van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen. Zorg voor een gezonde levensstijl en creëer een balans tussen je werk en je privéleven. Je hart zal je dankbaar zijn.

Zorg voor je hart

Het is duidelijk: zorg dragen voor je hart is heel belangrijk en dat begint met eenvoudige zaken. Een cardioloog is de aangewezen persoon om je te helpen en te adviseren als je hartproblemen hebt, of om ze te voorkomen als je tot een risicogroep behoort.  

Wist je dat je met onze verzekeringen ambulante zorgen dezelfde terugbetaling krijgt, ongeacht of de sociale zekerheid tussenkomt?

Onze verzekeringen ambulante zorgen

Kies voor een verzekering ambulante zorgen voor je dagelijkse medische kosten en vermijd een hoge factuur. Ontdek onze verzekeringen ambulante zorgen DKV Daily: zo ben je 365 dagen lang beschermd!  Analyseer je gezondheidsbehoeften online in slechts enkele minuten. Voor nog meer informatie kun je contact opnemen met DKV of met je verzekeringstussenpersoon.

 

DKV. De beste zorgen. Levenslang.  

Je hart verdient de allerbeste zorg! Onze missie is om je verzekeringsoplossingen aan te bieden die je beschermen en je geruststellen, zodat je voluit van het leven kunt genieten. Zorg dragen voor jezelf, dat is je gezondheid zo lang en optimaal mogelijk beschermen. Wat je behoeften ook zijn, er is steeds een DKV-formule op jouw maat.

 

Voor meer informatie over de voornaamste kenmerken en uitsluitingen van de DKV-producten, je rechten en plichten, raadpleeg de Algemene, Tarifaire Verzekeringsvoorwaarden en Productinfofiches (IPID) vóór het afsluiten ervan. Deze documenten zijn beschikbaar bij uw verzekeringstussenpersoon, op www.dkv.be of gratis verkrijgbaar bij DKV Belgium.

DKV Belgium N.V. | Loksumstraat 25 | 1000 Brussel | Tel.: +32(0)2 287 64 11 | www.dkv.be | R.P.R. 0414858607, verzekeringsonderneming naar Belgisch recht, toegelaten onder nr. 739, onder toezicht van de Nationale Bank van België, met maatschappelijke zetel te de Berlaimontlaan14, 1000 Brussel fabrikant van de DKV-producten: tandzorg, ambulante kosten, hospitalisatie en inkomensverlies. Deze producten zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving (tak 2 ‘ziekte’ en/of tak 18 ‘hulpverlening’). Offerte via je verzekeringstussenpersoon en/of www.dkv.be. Levenslang contract niet opzegbaar door de verzekeraar, behoudens de uitzonderingen voorzien door de wet. Voor klachten in verband met het beheer of de uitvoering van deze producten kunt u contact opnemen met de dienst Quality Control van DKV Belgium N.V. Dit kan per post op het adres Loksumstraat 25, 1000 Brussel, per mail naar Qualitycontrol@dkv.be of via het formulier dat beschikbaar is op onze website www.dkv.be/contact/een-klacht. In tweede instantie kan dit aan de Ombudsman van de Verzekeringen op het adres De Meeûssquare 35, 1000 Brussel, per mail naar info@ombudsman-insurance.be of telefonisch op het nummer + 32(0)2 547 58 71. Dit is een commercieel document krachtens het koninklijk besluit van 25 april 2014 besluit betreffende bepaalde informatieverplichtingen bij de commercialisering van financiële producten bij niet-professionele cliënten.